Vyrobit si domácí nutelu zvládne každá i začínající kuchařka. Potřebovat budete především lískové oříšky, vajíčka a cukr.
Ingredience
1 šálek lískových ořechů
2 šálky cukru (krupice)
2 vejce
2 šálky mléka
3 lžíce kakaa
4 lžíce hladké mouky
1 čajová lžička másla
Příprava domácí nutely
Lískové oříšky zbavíme slupek a orestujeme na suché pánvi asi 10-15 minut, až začnou líbezně vonět. Pak je necháme důkladně vystydnout.
Studené oříšky rozmixujeme do hladké mastné hmoty. Pokud by byly teplé, mohly by žluknout a začnou se patlat.
V míse smícháme vajíčka s cukrem a vyšleháme je do hladké hmoty. Postupně přidáváme kakao, mouku, lískooříškovou hmotu a máslo.
Začneme ohřívat mléko, do horkého postupně vmícháme připravenou směs a za důkladného míchání ode dna vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nemusí být hustá příliš, po rozlití do sklenic hodně stuhne.